Europiečių judėjimas veiklą Lietuvoje pradeda tinklalaidžių serija „Europa per 30 minučių”

Published by eml on

Europiečių judėjimo įsteigimo aptarimas LR Užsienio reikalų ministerijoje.
Nuotrauka: URM

Šių metų pradžioje įsteigtas Europiečių judėjimas oficialiai pradeda savo veiklą Lietuvoje. Organizacija sieks į bendraminčių platformą suburti Europos Sąjungos idėjoms neabejingus piliečius ir organizacijas, stiprinti švietimą apie ES Lietuvoje ir skatinti pilietinę visuomenę aktyviai dalyvauti ES sprendimų priėmimo procesuose. Vienas pirmųjų organizacijos projektų – tinklalaidžių jaunimui serija „Europa per 30 minučių”.

Europiečių judėjimo (angl. European Movement Lithuania – EML) įkūrimas buvo inicijuotas visuomenininkų ir švietimo apie Europą srityje dirbančių ekspertų, palaikant LR Užsienio reikalų ministerijai, Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje ir Tarptautiniam Europos judėjimui (angl. European Movement International). Nors Europiečių judėjimas Lietuvoje oficialiai įkurtas dar šių metų vasario mėnesį, dėl epidemiologinės situacijos veiklos pradžia buvo perkelta į rudenį.

EML valdybos pirmininke išrinkta Nacionalinės NVO koalicijos direktorė Gaja Šavelė, valdybos nariais – strateginių komunikacijų ekspertė Dalia Bankauskaitė, komunikacijos ir ryšių su visuomene ekspertas Artūras Jonkus, diplomatas, teisininkas, VU TSPMI lektorius Romas Švedas, Trečiojo amžiaus universiteto prodekanas Vitalius Skaržinskas. Organizacijos vykdančiąja direktore paskirta Laura Tatarėlytė.

Pasak Gajos Šavelės, Europos Sąjunga susiduria su svarbiais iššūkiais, to pasekoje, keičiasi ir pati ES, o jos narės ir pilietinė visuomenė turi reaguoti į naujus bendrus iššūkius, išlaikant europines vertybes, mokantis tapti atspariais dezinformacijai. „EML, skirtingai nuo kitų Europos integraciją propaguojančių organizacijų, orientuojasi į įvairius interesus ir pažiūras turinčias žmonių grupes. Siekdami užmegzti aktyvų dialogą su Lietuvos piliečiais, planuojame ypatingą dėmesį skirti visai visuomenei, nepriklausomai nuo amžiaus, ar veiklos sferos bei išgryninti atsakingų ir aktyvių piliečių nuomonę apie tai, kokios Bendrijos jie nori ateityje, kad ji būtų veiksmingesnė“, – teigia Gaja Šavelė, Nacionalinės NVO koalicijos direktorė ir EML valdybos pirmininkė.

Užsienio reikalų viceministro Albino Zananavičiaus teigimu, visuomenininkų būrimasis į Europiečių judėjimą Lietuvoje vyksta pačiu laiku. Nors Lietuvos narystę ES palankiai vertina dauguma piliečių, plačiosios visuomenės informuotumas bendrais ES politikos, netgi vertybiniais klausimais, nėra aukštas. “Turime nedaug viešojoje erdvėje ES klausimais pasisakančių ekspertų ir pastebime, jog euroskeptiškas, dažnai netikromis naujienomis pagrįstas, diskursas Lietuvoje auga. Tuo tarpu ES temomis besispecializuojantys visuomenininkai veikia pavieniui, jų pateikiama ekspertizė yra mažiau matoma. Mums atrodo naudinga, jei jie susiburtų į vieningą tinklą Lietuvoje, kuris ateityje taptų platforma puoselėti europinę tapatybę, palaikyti reguliarių institucinį dialogą, vykdyti ES švietimo veiklą, kviesti visuomenę diskutuoti aktualiais ES politikos klausimais. Įsitraukti į tokias diskusijas, jomis domėtis ir turėti savo nuomonę yra mūsų, kaip ir visų europiečių, pareiga.“ – pabrėžia viceministras.

Narystė organizacijoje atvira visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, palaikantiems EML idėjas ir tikslus. “Iki šiol Lietuvoje nebuvo platformos, vienijančios tiek ES politika besidominčius žmones, tiek šioje srityje dirbančias organizacijas. Todėl siekiant tinkamai informuoti visuomenę apie ES vykstančius procesus bei tinkamai atstovauti Europos idėjoms neabejingų piliečių interesams Lietuvoje, tikimės, jog EML taps tinklu, padedančiu keistis informacija, gerosiomis praktikomis, įsiklausyti ir išgirsti įvairias nuomones”, teigia viena iš organizacijos steigėjų, vykdančioji direktorė Laura Tatarėlytė.

Nors koronavirusas smarkiai pakoregavo EML veiklos planus, šią savaitę pradedamas pirmas projektas – internete startuoja tinklalaidžių jaunimui serija „Europa per 30 minučių”, parengta bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos jaunimo organizacijų taryba. Šių laidų tikslas – jaunimui pristatyti diskusijas aktualiausias europiniais klausimais. Planuojamos penkios tinklalaidės, kurias bus galima rasti Spotify platformoje bei EML Facebook paskyroje. Laidų kūrybinė grupė aktyviai kviečia į kūrybinį procesą įsitraukti ir jaunus žmones bei siūlyti savo temas bei pašnekovus laidoms, o lapkričio pabaigoje projektas kvies jaunimą įsitraukti į virtualią konferenciją – diskusiją apie Europos ateitį.

EML sieks oficialiai tapti pilnateise Tarptautinio Europos judėjimo nare. Tarptautinis Europos judėjimas yra 1947 metais įsteigta skėtinė organizacija, veikianti 39 valstybėse ir vienijanti ES klausimais dirbančias NVO, institucijas, verslo įmones ir pavienius asmenis.

Categories: Naujienos