Visuomenė kviečiama balsuoti už kandidatus į Metų Europiečio (-tės) 2021 apdovanojimą

Published by eml on

Pirmą kartą Lietuvoje Europiečių judėjimas (EML) ir naujienų portalas LRT.lt kviečia skaitytojus balsuoti ir išrinkti Metų Europietį (-ę) 2021. Balsavimas už asmenį, labiausiai prisidėjusį prie Europos vertybių sklaidos ir ES tikslų įgyvendinimo, vyks iki balandžio 30 dienos, o laimėtojas bus apdovanotas gegužės 9 dieną šventinėje LRT laidoje, skirtoje Europos dienai paminėti.

Anot Metų Europiečio (-tės) 2021 atrankos komisijos pirmininkės, G.Šavelės, tokio pobūdžio apdovanojimai labai reikalingi Lietuvai. „Įkvepiančios pasiūlytų kandidatų istorijos, tikimės įkvėps ir kitus darbuotis pagarbos žmogaus orumo, laisvės, demokratijos, lygybės, teisinės valstybės ir pagarbos žmogaus teisėms temomis daugiau ir garsiau. Turime tiek nuostabių istorijų, kurias ir siekiame pagarsinti organizuojant šiuos rinkimus“, – teigia G. Šavelė.

Dar metų pradžioje, pirmojo konkurso etapo metu pakvietus visuomenę siūlyti savo kandidatus, buvo sulaukta beveik 50 nominacijų. „Šia iniciatyva norėjome paskatinti Lietuvos žmones domėtis tuo, kas vyksta Europos Sąjungoje, kas yra Europos vertybės ir įkvėpti pačius prisidėti prie europinių idėjų sklaidos savo kasdieniniu darbu ar iniciatyvomis. Todėl labai džiaugiamės, jog šis projektas susilaukė visuomenės susidomėjimo ir juo galime pagerbti žmones, 2020 metais labiausiai nusipelniusius prie ES tikslų bei vertybių priartinimo prie Lietuvos. Tikimės, jog šis daugelyje Europos šalių organizuojamas konkursas ateityje galės tapti tradiciniu ir Lietuvoje“, – teigia viena iš projekto organizatorių, EML vykdančioji direktorė Laura Tatarėlytė.

Kandidatų indėlį bei iniciatyvumą prisidedant prie ES procesų savo kasdieniniu darbu vertino rinkimų atrankos komisija, kurią sudarė EML valdybos pirmininkė Gaja Šavelė, užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje laikinoji vadovė Agnė Kazlauskaitė, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Lietuvos geležinkelių komunikacijos direktorius Mantas Dubauskas ir sociologė dr. Rūta Žiliukaitė. Iš pasiūlytų nominacijų buvo išrinkti penki kandidatai apdovanojimui gauti.

„Komisijos nariams teko nelengva užduotis atrinkti penkis pretendentus iš tiek daug pasiūlytų įkvepiančių pilietiškų iniciatyvų. Mūsų manymu, visi pretendentai verti Metų Europiečio ar Europietės vardo – tad labai kviečiame įsitraukti ir visuomenę ir atiduoti savo balsą už Jūsų manymu labiausiai šio vardo vertą žmogų“, – sako G. Šavelė.

Projekto organizatoriai kviečia susipažinti su pretendentais ir atiduoti savo balsą.

Už europietiškomis vertybėmis grįstą palaikymą baltarusių tautai nominuotas Vytis Jurkonis po 2020 m. įvykusių suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje įgyvendino daugelį įvairių žmogaus teisių gynybos, pagalbos persekiojamiems baltarusiams bei politinių kalinių palaikymo iniciatyvų, siekiant užtikrinti europietiškomis vertybėmis grįstą paramą Baltarusijos pilietinei visuomenei.

Vytis Jurkonis

Vytis Jurkonis / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Už pažeidžiamiausių žmonių teisių apsaugą nominuota Dalia Puidokienė aktyviai siekia žmonių, nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis, seksualinio išnaudojimo ir smurto artimoje aplinkoje, teisių užtikrinimo. Be tiesioginės pagalbos nukentėjusiems, teisės aktų tobulinimo iniciatyvų, Dalia organizuoja įvairias pilietines akcijas, skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į šias problemas.

Dalia Puidokienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Už Europos, pilnos spalvų ir įvairovės, pristatymą nominuota Elena Reimerytė ir jos kuriama laida „Spalvos“, kurioje siekdami parodyti žmonių mąstymo bei elgsenos įvairovę, ugdyti supratingumą kitokiam, nei pats save supranta žmogus. Laidų metu keliami nepatogūs klausimai ir rodoma, kaip panašūs procesai vyksta kitose Europos valstybėse. Perdegimas darbe, moterų smerkimas dėl abortų, LGBTQ+ žmonių iššūkiai, ŽIV stigmatizavimas, narsicizmas – tai tik keletas „Spalvose“ papasakotų temų.

Elena Reimerytė

Elena Reimerytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Už nenuilstantį žmogaus teisių atstovavimą nominuota Birutė Sabatauskaitė savo veikla stipriai prisidėjo prie žmogaus teisių situacijos Lietuvoje gerinimo: teikė pastabas teisės aktams, rengė ir vadovavo įvairiems projektams lygių galimybių tema, organizavo ir vedė diskusijas bei mokymus lyčių lygybės, nediskriminavimo, smurto artimoje aplinkoje įveikimo ir prevencijos klausimais.

Birutė Sabatauskaitė

Birutė Sabatauskaitė / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Už socialinės atskirties mažinimą nominuota Aistė Adomavičienė ilgametė Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijos tinklo (NSMOT) vadovė, kovojanti su skurdo stigmatizacija, siekia įgalinti piliečių demokratines teises bei užtikrinti lygias galimybes visiems Lietuvos piliečiams. Pandemijos akivaizdoje bendradarbiaudama su Lietuvos mokslininkais pateikė rekomendacijas LR Vyriausybei dėl pandemijos padarinių pažeidžiamoms visuomenės grupėms, įvardinant konkrečius siūlymus pajamų ir efektyvesniam socialinių paslaugų organizavimui užtikrinti.

Aistė Adomavičienė

Aistė Adomavičienė / E. Blaževič/LRT nuotr.

Nuoroda balsavimui: https://www.lrt.lt/projektai/metu-europiecio-rinkimai

Categories: Naujienos