Pirmuoju Metų Europiečiu 2021 Lietuvoje išrinktas Vytis Jurkonis

Published by eml on

Pirmą kartą Lietuvoje organizuotuose Metų Europiečio (-tės) 2021 rinkimuose, laimėtojo titulas atiteko daugiausia portalo LRT.lt skaitytojų balsų surinkusiam Vyčiui Jurkoniui. Ilgametis žmogaus teisių gynėjas V. Jurkonis šiame konkurse buvo nominuotas už europietiškomis vertybėmis grįstą palaikymą baltarusių tautai. Atvirus visuomenei rinkimus organizavo asociacija Europiečių judėjimas (European Movement Lithuania – EML).

Metų Europiečio apdovanojimas laimėtojui įteiktas sekmadienį, specialioje LRT laidoje skirtoje Europos dienai paminėti. ‘“Labai džiaugiuosi, kad atsirado Metų Europiečio apdovanojimas, nes jis skatina ne tik mąstyti, ką reiškia būti europiečiu, bet taip pat ir veikti, kad Lietuvoje būtų daugiau Europos, o Europoje daugiau Lietuvos. Metų Europiečio apdovanojimas yra didžiulis įpareigojimas. Esu dėkingas nominavusiems ir balsavusiems ir noriu tikėti, kad tai kartu yra ir mūsų solidarumo, paramos baltarusiams išraiška. Kovodami už savo laisvę ir pasirinkimo teisę baltarusiai siunčia aiškią žinią, kad vertybės kaip laisvė ir demokratija, deja, nėra savaime suprantamas dalykas“, – atsiimdamas prizą kalbėjo Vytis Jurkonis.

Vytis Jurkonis jau daugelį metų vadovauja nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Freedom House“ Lietuvos skyriui, dėsto Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Po 2020 m. įvykusių suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje, V. Jurkonis įgyvendino daugelį įvairių žmogaus teisių gynybos, pagalbos persekiojamiems baltarusiams bei politinių kalinių palaikymo iniciatyvų, siekiant užtikrinti europietiškomis vertybėmis grįstą paramą Baltarusijos pilietinei visuomenei.

Pasak konkurso atrankos komisijoje dalyvavusio užsienio reikalų viceministro Arnoldo Pranckevičiaus, džiugu, kad žmonės šiuo prasmingu apdovanojimu įvertino ilgametę V. Jurkonio veiklą, paremtą ypač svarbiomis europietiškomis vertybėmis – demokratijos stiprinimu ir pagarba žmogaus teisėms.  „Žmogaus teisių gynimas,  pagalba nukentėjusiems nuo Baltarusijos režimo ir jo represijų persekiojamiems Baltarusijos piliečiams yra tik maža dalis visų Vyčio Jurkonio nuopelnų, kurie mums kasdien primena, jog mūsų europietiškos vertybės nėra duotybė. Mes turime jas puoselėti ir būti pasiruošę jas apginti kiekvieną dieną, o tokie pavyzdžiai suteikia įkvėpimą tai daryti“, – pabrėžė viceministras.

Metų Europiečio (-tės) 2021 rinkimų finale, portalo LRT.lt skaitytojai galėjo rinktis iš penkių kandidatų, atrinktų Konkurso atrankos komisijos. Iš viso, pirmojo konkurso etapo metu pakvietus visuomenę siūlyti savo kandidatus, buvo sulaukta beveik 50 nominacijų iš visos Lietuvos. Tarp penkių kitų kandidatų buvo žmogaus teisių gynėja, LR lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė Dalia Puidokienė, Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė bei žurnalistė Elena Reimerytė su projektu “Spalvos”.

“Didžiuojamės ir sveikiname Vytį tapus Metų Europiečiu 2021. Labai džiaugiamės, kad Metų Europiečio (-tės) rinkimai sulaukė tokio didelio žmonių susidomėjimo, tiek nominuojant kandidatus, tiek ir balsuojant už atrinktus asmenis. Tik dirbdami visi kartu galime sukurti Europą, kuri ne tik saugo, bet ir įkvepia, todėl planuojame tęsti šį sėkmingai įvykusį konkursą ir ateinančias metais”, – pažymi Konkurso atrankos komisijos pirmininkė, Europiečių judėjimo valdybos pirmininkė Gaja Šavelė.

Siekiant pagerbti asmenį, kuris prisidėjo prie Europos vertybių sklaidos Lietuvoje ir Europos Sąjungos keliamų tikslų įgyvendinimo, Metų Europiečio (-tės) 2021 rinkimus organizavo Europiečių judėjimas kartu su LR užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje. Siekiant paminėti Europos geležinkelių metus, specialų prizą – Metų Europiečio 2021 kortelę, suteikiančią galimybę nemokamai važinėti traukiniais Lietuvoje visus metus – įsteigė AB „Lietuvos geležinkeliai‘.

Categories: Naujienos