Metų Europiečių apdovanojimai – už pagalbą Ukrainai ir Europos dydžio gerumą

Published by eml on

Siekiant pagerbti labiausiai prie Europos Sąjungos vertybių sklaidos Lietuvoje prisidėjusius asmenis, Europiečių judėjimas kartu su LR užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje antrus metus iš eilės įteikė Metų Europiečių apdovanojimus.

Nuotrauka: Gabrieliaus Jauniškio

Šiemet, už ilgametę pagalbą Ukrainai Metų Europiečiu išrinktas visuomenininkas Jonas Ohmanas, o už iniciatyvas, skirtas intelekto sutrikimą turintiems jauniems žmonėms, jaunąja Metų Europiete išrinkta Panevėžio jaunuolių dienos centro savanorė Roberta Beleckaitė.

Laimėtojai buvo iškilmingai apdovanoti gegužės 8 d. Kaune vykusio renginio Europos dienai paminėti metu, kurį organizavo Europos Komijos atstovybė Lietuvoje.

„Antrus metus iš eilės Lietuva metų Europiečiais išrenka žmones visokeriopai padedančius šalims kovojančioms už svarbiausias Europos Sąjungos vertybes – laisvę, demokratiją, pagarbą kiekvienam žmogui tiek mūsų šalyje, tiek už jos ribų. Manau, tai dar labiau sustiprina šių apdovanojimų simbolizmą ir parodo kokios svarbios mums yra pamatinės Europos Sąjungos vertybės “ – teigia Gaja Šavelė, Europiečių judėjimo valdybos pirmininkė.  

Visuomenininkas Jonas Ohmanas paskelbtas Metų Europiečiu už kartu su Blue/Yellow komanda įgyvendinamą ilgametį palaikymą Ukrainos tautai, kovojančiai už savo ir mūsų visų laisvę. Jonui Ohmanui įteiktas ypatingas simbolinis apdovanojimas – 2018 m. Charkive skulptoriaus Valerijaus Pyrohovo sukurta skulptūrėlė „Optimistas“, simbolizuojanti žmogaus laisvės troškimą ir skrydį link savo tikslo bet kokiomis gyvenimo aplinkybėmis.

Jonas Ohmanas (Metų Europietis 2022) ir Roberta Beleckaitė (Metų jaunoji Europietė 2022) Nuotrauka: Gabrieliaus Jauniškio

2022-ieji metai yra paskelbti Europos jaunimo metais, todėl šiemet įsteigta ir speciali, jaunojo Europiečio nominacija, ja paskelbta Panevėžio jaunuolių dienos centro savanorė Roberta Beleckaitė. R. Beleckaitė apdovanota už „Europos dydžio širdį, dėl kurios nepamirštame, kad kiekvienas yra unikalus ir ypatingas“. Roberta, pasak kolegų, savo šiluma, iniciatyvumu ir energija tapo kasdien centrą lankančių, intelekto sutrikimą turinčių jaunų žmonių, bendruomenės siela. Jos veikla keičia visuomenėje tvyrančius stereotipus ir primena, kad visi esame unikalūs ir ypatingi.

Savo prizus taip pat įsteigė ir nugalėtojams perdavė Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), AB „Lietuvos geležinkeliai“ bei Šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“ (Kaunas 2022).

Categories: Naujienos